Over ons

Piacevole richt zich op muziek uit de 16e en 17e eeuw. Het kerkelijk jaar is leidend voor de programmakeuze. Zo programmeert het ensemble concerten rond Paastijd, Advent en Kerst, en besteedt het ook aandacht aan minder bekende feesten zoals Hemelvaart en Eeuwigheidszondag. Incidenteel brengt Piacevole niet-religieuze muziek.
De naam van het ensemble is afkomstig uit het vroege Italië, het land van de polyfonie. De meeste muziekaanduidingen die we nu nog kennen komen uit de vroege Italiaanse muziek.
Woorden als ‘Largo’ of ‘Allegro’ zijn doorgaans bekend, ‘Piacevole’ is wat minder bekend. Het betekent ‘lief’, ‘aangenaam’, verwant aan ‘dolce’. Zacht en lieflijk, fijn om naar te luisteren.

Piacevole is een jong ensemble. Het begon in 2018. De initiatiefnemers Gerben de Jong en Dick Valk koesteren al langer de wens om oude muziek ten gehore te brengen. In datzelfde jaar werd Gerben Budding benoemd tot stadorganist van Gouda en een spontane ontmoeting leidde tot samenwerking, en vanaf dat moment is Gerben Budding de artistiek leider.

Piacevole is gespecialiseerd in oude vocale muziek uit de 16e en 17e eeuw. Het ensemble bestaat uit acht ervaren en geschoolde koorzangers die zowel in ensembleverband alsook solistisch of in duetvorm optreden. Een paar keer per jaar geven we een concert, en we treden ook op in kleiner verband bij bijzondere diensten zoals huwelijksdiensten of de zogenoemde Goudse Glazendiensten in de Sint-Jan te Gouda.

Piacevole is een octet, bestaande uit acht stemmen, twee stemmen per stemsoort. De vaste bezetting bestaat uit:

  • Marjon van der Linden en Nanette Mans (sopraan)
  • Maartje Masereeuw en Beppie de Rooy (alt)
  • Gerben de Jong en Dick Valk (tenor)
  • Rens van der Hee en Erik Murre (bas)